Bypass

Bypass coronarian - operatie pe cord deschis

Tipuri de bypass coronarian

Bypass-ul coronarian cu pompă

Acesta este cel mai frecvent tip de bypass coronarian. Se folosește atunci când cel puțin una dintre arterele coronariene au nevoie de bypass. În timpul operației, toracele este deschis pentru a avea acces la inima. Sunt administrate medicamente pentru a opri bătăile inimii, iar aparatul cord-pulmon artificial este folosit pentru oxigenarea țesuturilor organismului în timpul operației. Acest lucru permite chirurgului sa opereze pe o inima oprita oferindu-i confortul necesar pentru realizarea anastomozelor.

Bypass-ul coronarian fără pompă

La fel ca în bypass-ul cu pompa toracele este deschis pentru a avea acces la inima. Totuși, inima nu este oprita și nu se folosește aparatul cord-pulmon artificial. Se operează în timp ce inima continua sa bata. Acest tip de intervenție poate reduce riscul de apariție al unor complicații atunci când este folosit aparatul de cord-pulmon artificial și poate face ca recuperarea după operație să fie mai rapida.

Bypass-ul coronarian minim invaziv

Aceasta operație este similara cu cea de mai sus, dar în locul inciziei mari pentru deschiderea toracelui, se realizează mai multe incizii mici pe partea stânga a toracelui, între coaste. Intervenția se folosește în special pentru arterele de pe fața anterioara a inimii. Este o procedura nouă, care se folosește mai rar decât celelalte. Acest tip de operație nu este pentru toți pacienții, mai ales dacă mai mult de una sau două artere coronariene au nevoie de intervenție.

Vezi si:
By-pass aorto-coronarian
Cura anevrismelor de aorta si by-passuri arteriale periferice